De Verwoeste Stad

Het bronzen beeld wat gemaakt werd door Ossip Zadkine, heet 'De Verwoeste Stad'. Het beeld bestaat uit een man die geen hart meer heeft en de handen wanhopig omhoog heft. Het hart van de man is er uit gerukt. Dit staat symbool voor Rotterdam dat de binnenstad kwijt geraakt is.
Het beeld staat op het Plein 1940. Recht tegenover de oude leuvehaven kade die omringd wordt door nieuwere architectuur.

Oude delen in Rotterdam

Er zijn toch nog wat oudere delen te zien in Rotterdam. Zo is er onder andere de Leuve kade en de Spaanse Kade. Dit zijn slechts enkele kades en de moderne architectuur primeert veruit. Ook zijn de meeste gebouwen er recent gekomen en dus niet direct na de tweede wereld oorlog.
Toch zijn het plaatsen die de binnenstad een extra toets geven. 's Avonds is het ook een plaats waar fotografen graag wat plaatjes schieten.

Oude haven - Arjan Loth

Rotterdam, moderne stad

Doordat de binnenstad geheel vernietigd was in 1940, werden er na de oorlog grote plannen gemaakt om de stad opnieuw op te bouwen. Er werd besloten om de stad niet te renoveren, maar om modernere gebouwen in de plaats te zetten. Tijdens de jaren '50 werden de plannen uitgevoerd en rezen er moderne gebouwen op in Rotterdam.
Vandaag is Rotterdam nog steeds een moderne stad die de vernieuwing en hoogstaande architectuur hoog in het vaandel draagt. Zo werd in 1996 de Erasmusbrug afgewerkt.